زمانی که میخواهید مایعات درون یک بشکه را تخلیه کنید، ممکن است با مشکلاتی مانند ریختن مایعات به اطراف و درنتیجه از بین رفتن بخشی از آن مواد روبرو شوید. البته اگر قصد تخلیهی مایعات خطرناکی مانند اسیدها را دارید، هدر رفتن مواد، تنها مشکلی نیست که بر سر راه شما قرار دارد. در چنین مواردی بهترین راه، استفاده از پمپ تخلیه بشکه یا پمپ بشکه کش است. این پمپها روشی ایمن برای تخلیهی مایعات با ویسکوزیتهی مختلف ارائه میدهند. بیایید باهم نگاهی به کاربردهای پمپ تخلیه بشکه یا همان پمپ بشکه کش بیندازیم.
پمپهای بشکه کش به شکلی طراحیشدهاند که راهی آسان و ایمن برای انتقال هر نوع مادهی شیمیایی، از ظروفی مانند بشکهها را فراهم میکنند. به این پمپها، پمپ درام هم گفته میشود. برای برآورده ساختن نیاز صنایع مختلف، پمپهای تخلیه بشکه در مدلهای مختلف ساخته میشوند و دارای طول لوله و لوازم جانبی متفاوتی هستند. پمپهای درام برای انتقال مواد، روشهای متفاوتی دارند، مانند روش دستی، استفاده از اهرم و یا پیستون.
کارخانههایی که درزمینهی تولید و فرآوری مایعات مختلف کار میکنند، معمولاً بشکههای 100 یا 200 لیتری را برای ذخیره و انتقال مواد شیمیایی به کار میبرند. این بشکهها به حدی سنگین هستند که نمیتوان مایعات درون آنها را بهراحتی تخلیه یا جابجا کرد. ولی پمپهای درام میتوانند مایعات را با روشی ایمن و مؤثر منتقل کنند.
سه بخش اصلی سازندهی پمپهای درام شامل موتور، لوله غوطهور و پمپ است. موتور، بالای لوله غوطهور و در قسمت خارجی ظرف قرار میگیرد. اگر عمق بشکه زیاد باشد، لوله غوطهور از راه منفذ ورودی، داخل بشکه فرو میرود. برای بشکههایی با اندازهی مختلف، طول لولههای متفاوتی در دسترس است. جنس این لولهها هم با توجه به مادهای که قرار است منتقل شود، ممکن است متفاوت باشد.
پمپ، در پایین دستگاه و در انتهای لوله غوطهور قرار دارد. پمپ با استفاده از یک شافت محافظتشده در یک بخش بسته، کار خود را از طریق بخش بالایی شروع میکند. درنهایت، مایع پمپ شده از طریق لوله به سمت انتهای موتور و درگاه تخلیهی لوله غوطهور جریان مییابد.
پمپهای تخلیه بشکه که برای انتقال مایعاتی با ویسکوزیتهی کم به کار میروند، معمولاً از نوع پمپهای سانتریفیوژ پیشرفته هستند که بسته به نیاز، میتوانند دارای یک تا سه پروانه باشند. با چرخش این پروانهها، مایع در سطح لوله به گردش درمیآید و از درگاهی در بالای لوله غوطهور، خارج میشود.
برای مایعات دارای ویسکوزیتهی متوسط و شدید، پمپهای جابجایی مثبت مناسبتر هستند. مثلاً برای مایعاتی با ویسکوزیتهی متوسط، یعنی تا cp2000، اغلب از کمپرسورهای بالابر نوع PTFE استفاده میشود. ازجمله کاربردهای این پمپها میتوان به توانایی انتقال جوهر، رنگ، حلالهای مختلف و محصولات غذایی اشاره کرد.
برای انتقال موادی با ویسکوزیتهی بالاتر، یعنی تا cp 100.000، بهتر است از طرحهای پیشرفتهتر پمپ تخلیه بشکه استفاده شود. از کاربردهای معمول این نوع پمپهای بشکه کش، میتوان به توانایی انتقال مایعاتی مانند روغن، رزین، انواع حلالها، موم، چسب، روغن دنده، گلیسیرین، سیلیکون، لوسیون، پلیمر، عسل، ژل مو و حمام، شربت ذرت و سایر مایعات با ویسکوزیتهی بالا اشاره کرد.
پمپ بشکه کش دارای اجزای مختلفی است که مانند لوله غوطهور، با مایعی که قرار است منتقل شود، تماس خواهد داشت. بنابراین این اجزا باید در برابر خوردگی مقاوم باشند. همچنین باید از جنسی ساخته شوند که در صورت انتقال مواد قابل اشتعال، جابجایی آنها در دمای محل کار، ایمن باشد. لولههای پمپ درام و همچنین سایر قطعات پمپ که با مایع تماس دارند، معمولاً از موادی مانند پلی پروپلین، فولاد ضدزنگ 316، PVDF، CPVC و پلی پروپلین خالص ساخته میشوند.
اکثر تولیدکنندگان پمپهای بشکه کش، طیف وسیعی از موتورهای قابل تعویض و لولههای غوطهور با اندازههای مختلف را تولید میکنند. بنابراین، پمپهای تخلیه بشکه را میتوان برای تخلیهی بشکههای مختلف و همچنین برای استفاده در محیطهای کار متفاوت، سفارشی کرد. درواقع، ساختار پمپهای بشکه کش به شکلی است که میتوان بهسرعت و بهآسانی، موتور یا لولهی یک پمپ را از آن جدا و با یک موتور یا لولهی دیگر جایگزین کرد. همچنین درصورتیکه به منبع برق دسترسی نداشته باشید، میتوانید از موتورهای بادی استفاده کنید.
مزیت اصلی پمپهای درام این است که بسیاری از خطرات ناشی از کار با مواد شیمیایی و اسیدی را از بین میبرند.
• پمپهای درام سبک و قابلحمل هستند، بنابراین جابجا کردن آنها بهراحتی صورت میگیرد.
• مدلهای مختلف پمپ تخلیه بشکه، برای کاربردهای متفاوت وجود دارد. برای مثال میتوان به پمپهای سانتریفیوژ برای مایعات با ویسکوزیتهی کم، پمپهای بادی و پمپ مدل پیچی که برای مایعات با ویسکوزیته متوسط مناسب هستند، اشاره کرد.
• قطعات پمپ بشکه کش بهگونهای طراحیشدهاند که بهراحتی قابل تعویض و جابجایی هستند.
• برای جابجایی مایعاتی مانند دوغاب یا موادی که حاوی ذرات جامد هستند، میتوان پمپ تخلیه بشکه را با صافی و فیلتر مجهز کرد.
• لولههای غوطهور میتوانند مایعاتی با درجه حرارت بالا را بهصورت کاملاً ایمن انتقال دهند.
در زیر میتوانید برخی از کاربردهای پمپ بشکه کش در صنایع مختلف را مشاهده کنید:
• در صنایع شیمیایی و آزمایشگاههای تحقیقاتی، اغلب از پمپهای درام برای جابجایی اسیدها، بازها و مواد شوینده استفاده میشود.
• پمپهای درام در صنعت نفت، برای انتقال سوخت، روغن و گریس مورداستفاده قرار میگیرند.
• در صنعت تصفیهی آب، از پمپ بشکه کش برای انتقال هیپوکلریت سدیم استفاده میشود.
• کاربرد پمپ تخلیه بشکه در صنعت منسوجات، انتقال مایعات سفیدکننده و نرمکنندهها است.
• در بیمارستانها از این پمپها برای انتقال مواد شوینده استفاده میشود.
• در استخرهای درمانی هم از این پمپها برای انتقال مواد قلیایی و اسیدها استفاده میشود.
درکل میتوان گفت پمپهای درام برای انتقال ایمن و کارآمد مایعات از بشکهها طراحیشدهاند. از این پمپها معمولاً برای تخلیهی پمپهای 200 لیتری استفاده میشود. ولی امکان استفاده از آنها برای ظروف 20 تا 1250 لیتری هم وجود دارد. طرحها و اندازههای مختلفی از این پمپها در بازار موجود هستند که با توجه بهاندازهی بشکه موردنظر، میتوان یکی از آنها را انتخاب کرد. پمپهای دستی هم برای تخلیهی بشکههای کوچک و یا در صورت عدم دسترسی به منبع برق، موجود هستند.
پمپ بشکه کش به گونه ای طراحی شده اند که راهی آسان و ایمن برای انتقال یا پخش تقریباً هر ماده شیمیایی از ظروف مانند بشکه یا طبل ارائه می دهند. به پمپ های بشکه ای درام پمپ نیز گفته می شود. مدلهای مختلف ، طول لوله ها و لوازم جانبی مختلف برای برآورده ساختن نیازهای مختلف صنعت موجود است. برخی از آنها برای توزیع مایعات به استفاده دستی و با استفاده از دستگیره ها ، اهرم ها یا پیستون متکی هستند.
کارخانه های تولید و فرآوری از بشکه ها (به طور معمول 100 یا 200 لیتر) برای ذخیره و انتقال مواد شیمیایی و معرف استفاده می کنند. اینها بیش از حد سنگین هستند تا بتوانند مایعات را با خیال راحت پخش و یا تخلیه کنند. پمپ بشکه کش اجازه می دهد مایعات از ظروف مانند اینها به روشی ایمن و موثر منتقل شوند.
پمپ بشکه کش از یک قسمت موتور ، یک لوله غوطه وری و قسمت پمپ تشکیل شده است. موتور بالای لوله غوطه وری در قسمت خارجی ظرف قرار دارد. لوله غوطه وری - که تا زمانی که ظرف عمیق باشد - در داخل ظرف فرو می رود و اغلب به منافذ بسته می شود. طول های مختلف لوله برای تهیه عمق های مختلف ظرف در دسترس است و بسته به محیطی که پمپ می شود ، ساختارهای مختلفی از مواد ارائه می شود. قسمت پمپ در انتهای پایین لوله غوطه وری قرار دارد. پمپ از بالای لوله غوطه وری استفاده می شود ، با استفاده از یک شافت کشیده محافظت شده توسط یک ستون مهر و موم شده. مایع پمپ شده بین آستین و لوله به درگاه تخلیه در انتهای موتور لوله غوطه وری جریان می یابد.
پمپ های بشکه ای برای مایعات با ویسکوزیته کم یا متوسط معمولاً از پمپ های سانتریفیوژ توسعه یافته با پروانه های یک ، دو یا چند استفاده می کنند. با چرخش پروانه ، مایعات به سمت بالا لوله خارج می شود و از درگاهی در بالای لوله غوطه وری خارج می شود.