دوزینگ پمپ پیستونی و دیافراگمی، درواقع مدلی از پمپهای دوزینگ یا همان پمپهای تزریق است. پمپ دوزینگ، یک نوع پمپ جابجایی مثبت محسوب میشود که از آن برای تزریق یک مادهی شیمیایی یا هر مادهی دیگری به جریان آب، گاز یا بخار استفاده میشود. دوزینگ پمپ پیستونی و دیافراگمی، معمولاً در اندازههای کوچک ساخته میشود و دبی بسیار دقیقی را برای داشتن حداکثر کنترل، فراهم میکند. از این پمپهای دوزینگ، برای کارهای مختلفی مانند تصفیهی فاضلاب یا فرآوری مواد غذایی استفاده میکنند. با ما همراه باشید تا با ویژگیها و کاربردهای دوزینگ پمپ پیستونی و دیافراگمی بیشتر آشنا شویم.
همانطور که گفتیم، دوزینگ پمپ پیستونی و دیافراگمی، یک پمپ کوچک است که مقدار معینی از یک مادهی شیمیایی یا مواد دیگری را به داخل جریان آب تزریق میکند. پمپهای تزریق، برای انتقال مادهی شیمیایی موردنظر از روشهای مختلفی استفاده میکنند. ولی اغلب، فرآیند کار این پمپها، به این صورت است که ابتدا مقدار مشخصی از مادهی شیمیایی را درون محفظهی خود میکشند و سپس این ماده را داخل لوله یا مخزنی که از قبل مشخصشده است، تزریق میکنند. پمپ دوزینگ کاربردهای بسیاری در صنایع، کشاورزی و... دارد.
انرژی این پمپهای کوچک، بهوسیلهی یک موتور الکتریکی کوچک یا یک محرک هوا تأمین میشود. دوزینگ پمپ پیستونی و دیافراگمی، گاهی اوقات تحت کنترل یک سیستم خارجی، یا یک کنترلکنندهی پمپ داخلی قرار دارند. این سیستم کنترلکننده، میتواند سرعت جریان، عملکرد خاموش و روشن شدن دستگاه و همچنین، مواردی مانند هشدارهایی که ممکن است برای خشک شدن و گاز زدایی وجود داشته باشد را تغییر دهد.
روش کار کردن پمپهای تزریق، به مدل و شرکتی که پمپ را ساخته است، بستگی دارد. البته تمام این روشها شامل دریافت یک ماده شیمیایی و سپس تزریق آن به لوله و یا مخزنی دیگر است. در ادامه میتوانید با اجزای مختلف پمپ دوزینگ و کاربرد هریک از آنها آشنا شوید.
مخزن پمپ دوزینگ که به آن ظرف شیمیایی هم گفته میشود، ظرفی است که مادهی شیمیایی موردنظر در ابتدای کار به آن تزریق میشود. این ظرف تا پایان فرآیند تزریق، مادهی شیمیایی را در خود نگه میدارد.
شیر فوت، یک شیر یکطرفه است که به یک بخش مکش، متصل میشود. این شیر درون ظرف محصول قرار میگیرد و اجازه میدهد پمپ در حالت اولیه باقی بماند. یک وزنه هم روی این شیر قرار میگیرد تا آن را در پایین ظرف محصول نگه دارد. گاهی اوقات یک کلید شناور به این شیر متصل میشود و زمان تمام شدن ماده شیمیایی به پمپ هشدار میدهد.
پمپهای این دستگاهها، جنس و اندازههای متفاوتی دارند، اما معمولاً از پلاستیکهای مقاوم در برابر مواد شیمیایی (PVC، PE یا مواد مشابه)، لاستیک و یا فولاد ضدزنگ ساخته میشوند.
انژکتور به همان بخشی گفته میشود که ازآنجا، مادهی شیمیایی را به مخزن موردنظر تزریق میکنند. انژکتور یک شیر یکطرفه است. زمانی که پمپ دوزینگ میخواهد ماده شیمیایی را تزریق کند، انژکتور میتواند فشار موجود در لوله را از بین ببرد و به محصول کمک کند درون مخزن جریان پیدا کند.
گاهی اوقات یک سیستم کنترل در پمپهای دوزینگ نصب میشود تا از عملکرد دقیق پمپ و همچنین خاموش و روشن شدن آن در زمانهای درست اطمینان حاصل شود. گاهی این سیستم کنترل، بهسادگی یک تایمر است و گاهی اوقات هم با دستگاههای عملیاتی پیچیدهتری ادغام میشود.
درکل، چهار نوع پمپ دوزینگ وجود دارد. تفاوت این چهار مدل در نوع عملکرد و مکانیزم پمپاژ آنها است. هریک از این مدلهای پمپهای تزریق، برای کاربردها، فشار و مواد شیمیایی متفاوتی مناسب هستند. در زیر میتوانید با دو مدل از پمپهای دوزینگ آشنا شوید.
در این مدل از پمپهای دوزینگ پیستونی و دیافراگمی، محفظهی پمپ، بهوسیلهی پیستون و دیافراگم و دریچههای ورودی و خروجی، پر و خالی میشود. زمانی که این محفظه پر از مادهی شیمیایی موردنظر میشود، با توجه به مقداری که تزریقشده است، آن ماده با سرعتی مشخص به مخزن دیگر وارد میشود. این نوع دوزینگ پمپ پیستونی و دیافراگمی، با دقت بسیار بالایی، تقریباً دبی ثابتی از محصول را در هر ساعت به مخزن تزریق میکند. همچنین با کنترل صحیح این نوع پمپهای دوزینگ، میتوان مقدار تزریق را هم تغییر داد.
در این نوع پمپ دوزینگ هم از همان مکانیسم دیافراگم استفاده میشود. ولی بهجای یک جریان آهسته و ثابت، پمپ توسط یک سیمپیچ برقی کنترل میشود. این سیمپیچ در فاصلهی زمانی که کنترلکننده سرعت جریان را تنظیم میکند، مواد شیمیایی را به مخزن تزریق میکند و این موضوع باعث میشود که پمپ دوزینگ دقت کمتری داشته باشد. زیرا محصول در فاصلهی بین ضربانها تزریق میشود. این مدل پمپهای دوزینگ، ازنظر مکانیکی و الکتریکی کاربرد بسیار سادهای دارند و قیمت آنها هم بسیار ارزان است.
دوزینگ پمپهای پیستونی و دیافراگمی در صنایع مختلف، کاربردهای زیادی دارند. ازجمله این صنایع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• تصفیهی آب آشامیدنی
• کشاورزی
• تولید محصولات مختلف
• پزشکی
• فرآوری مواد غذایی
• استخراج مواد معدنی
بهصورت کلی، دوزینگ پمپ پیستونی و دیافراگمی برای تزریق مواد شیمیایی به جریان آب یا مایعی خاص مورداستفاده قرار میگیرند، تا باعث ایجاد نوعی واکنش فیزیکی یا شیمیایی شوند. مثلاً ممکن است این پمپها برای افزودن یک مادهی شیمیایی خورنده به آب، برای رسیدن به PH مطلوب به کار بروند و یا برای اضافه کردن کلر (برای از بین بردن باکتریها)، مورداستفاده قرار بگیرند. میتوان از این پمپها برای کاربردهایی مانند تزریق کاتالیزور و... با فشار بالا به دیگ بخار استفاده کرد.
همانطور که ذکر شد، دوزینگ پمپ پیستونی و دیافراگمی، نوعی از پمپهای دوزینگ هستند که برای تزریق مواد مختلف به جریان آب و یا مایعات دیگر به کار میروند. این پمپها، به دلیل داشتن محفظههای پلاستیکی یا فلزی، برای تزریق مواد شیمیایی خطرناک، مناسب هستند. علاوه بر این، پمپهای تزریق به خاطر داشتن سیستمهای کنترل داخلی یا خارجی، در هنگام عملیات بسیار کارآمد و ایمن هستند.
دوزینگ پمپ پیستونی از اجزای اصلی در ماشین آلات ساختمانی هستند که خرابی آنها ممکن است باعث تاخیر طولانی در ساخت و ساز شود. از آنجا که ماشین های ساختمانی در معرض شرایط کار نامناسبی هستند ، به احتمال زیاد چندین عیب پمپ های پیستونی به طور همزمان رخ می دهد. وقتی چندین عیب با هم رخ می دهد ، تشخیص آن دشوار است.
دوزینگ پمپ پیستونی به گونه ای طراحی شده اند که ضمن داشتن حداکثر انعطاف پذیری ، تلفات را به حداقل برسانند.
کارایی یکپارچه: دوزینگ پمپ پیستونی مصرف بهینه مواد شما را تضمین می کنند و کاملاً در محل تمیز می شوند.
انعطاف پذیری کامل
کاهش هزینه های عملیاتی
تمیز کردن آسان
دقت و انعطاف پذیری