پمپ تفلونی یکی از انواع پمپهای ضد اسید است که برای انتقال مایعات خطرناکی مانند اسیدها و در کل مایعاتی که دارای خورندگی بالا هستند به کار میرود. پمپهای تفلونی به شکلی ساخته میشوند که در برابر مایعات خطرناک مقاوم باشند. پمپهای ضد اسید مانند پمپهای تفلونی، اغلب از مواد پلیمری مانند کربن، سرامیک، شیشه و سایر مواد اینچنینی ساخته میشوند. این پمپها به دلیل دوام و سرعت بالایی که دارند، معمولاً برای اهداف صنعتی مورداستفاده قرار میگیرند. در ادامه قصد داریم ویژگیها و همچنین کاربردهای پمپ تفلونی را باهم بررسی کنیم.
پمپ تفلونی یا ضد اسید، همانطور که از نامش پیداست، معمولاً برای انتقال مواد خورنده مورداستفاده قرار میگیرد. به همین دلیل پمپ ضد اسید باید دارای جنسی باشد که در برابر خاصیت خورندگی یا حرارت مایعاتی که میخواهد جابجا کند، مقاوم باشد. این پمپها دارای انواع مختلفی هستند که هریک برای انتقال نوع خاصی از مواد مورداستفاده قرار میگیرند. پمپ تفلونی معمولاً از جنس موادی مانند PP، PTFE، PVDF، PE و PVC ساخته میشوند، ولی در اغلب موارد، برای ساخت پمپهای تفلونی از PE و PTFE استفاده میشود.
همین تنوع در مواد سازندهی پمپهای ضد اسید باعث شده است که روش ساخت آنها هم متفاوت باشد. در ادامه با دو روش ساخت پمپهای تفلونی آشنا خواهید شد.
دو روش برای ساخت پمپهای تفلونی وجود دارد. در زیر میتوانید این روشها را مشاهده کنید:
در این روش از مواد بسیار گرانی استفاده میشود و فرآیند ساخت پمپها هم دشوار است. برای ساختن پمپ ضد اسید از طریق این روش، باید کل بدنهی پمپ از بلوک تفلونی تراشیده شود. البته در حال حاضر به دلیل سختی این کار و گران بودن مواد موردنیاز برای این روش، استفاده از آن خیلی رایج نیست.
این روش رایجتر از راه اول است و مواد اولیه موردنیاز آنهم نسبت به روش قبلی هزینهی زیادی ندارد. برای ساخت پمپ تفلونی از طریق این روش، از پلیمرهایی مانند FEP، PFA که امکان تزریق کردن آنها وجود دارد، یا از پلیمرهای دیگری که ویژگی مشابه دارند، استفاده میشود.
در این بخش قصد داریم دو نوع از پمپهای تفلونی که اغلب بیش از سایر مدلها مورداستفاده قرار میگیرند را بررسی کنیم. پمپهای سری PE و PTFE، که برای انتقال هر نوع مایعی با ویسکوزیتهی مختلف، مانند مایعات چسبناک، شیمیایی و یا حتی مواد مخلوط با جامدات هم مناسب هستند.
درواقع این پمپها در دستهی پمپهای روکشدار قرار میگیرند. ازآنجاییکه این پمپها ممکن است با مواد شیمیایی و اسیدها تماس داشته باشند، با استفاده از یک فناوری پیشرفته، بر روی آنها پوشش قرار میدهند. در ادامه با ویژگیها و کاربردهای انواع مختلف این پمپهای ضد اسید آشنا خواهید شد.
پلیاتیلن در برابر سایش بسیار مقاوم است، در حدی که مقاومت آن نسبت به پلی پروپلین، 6 یا 7 برابر بیشتر است. همین باعث میشود پمپ تفلونی ساختهشده از پلیاتیلن، برای انتقال موادی مانند دوغابهای ساینده و مایعات خطرناک مناسب باشد. همچنین پلیاتیلن در برابر بیشتر مواد شیمیایی خطرناک مانند اسیدهای غلیظ و مواد قلیایی هم مقاوم است. حداکثر دمایی که پمپهای تفلونی ساختهشده از پلیاتیلن میتوانند تحمل کنند، 70 درجه سانتیگراد است.
PTFE یک پلیمر ترموپلاستیک است که مقاومت آن در برابر مواد شیمیایی بهشدت زیاد است. پمپهای تفلونی ساختهشده با PTFE حتی قادر به جابجایی اسیدهای خطرناکی مانند نیتریک اسید هم هستند. این نوع پمپها میتوانند حرارت مایعات را تا حداکثر 100 درجه سانتیگراد تحمل کنند.
یکی از ویژگیهای پمپ تفلونی که باید به آن توجه داشته باشید، روش نصب این پمپها است. قطعات این پمپ قابلیت چرخش 180 درجه را دارند. برای همین میتوانید بهراحتی قطعات را بچرخانید تا با سیستم لولهکشی منزلتان هماهنگ شوند.
بدنهی پمپهای تفلونی که با استفاده از مواد PE یا PTFE ساختهشدهاند، بسیار قوی و مستحکم هستند، بنابراین این پمپها در برابر نیروهای مکانیکی و همچنین مواد شیمیایی خطرناک مقاوم هستند.
پمپهای ضد اسید برای انتقال مواد شیمیایی طراحیشدهاند. درون دیافراگم این دستگاه، مایعات با سطح فلز در تماس نیستند.
مصرف هوای پمپ تفلونی بسیار پایین است. سیستم توزیع هوا در این پمپها با کوتاهترین راههای ممکن طراحیشده است. این نوع طراحی باعث از بین رفتن فضاهای خالی میشود، درنتیجه مصرف هوا کاهش پیدا میکند.
• این پمپها دارای فشار بالا هستند. به همین دلیل هم میتوانند محصولاتی با چسبندگی زیاد را هم جابجا کنند.
• قابلیت تنظیم آسان جریان، برای انتقال ایمن مایعات
ن دارای طراحی ساده و مبتکرانه. این پمپها معمولاً جمعوجور هستند.
س نگهداری پمپهای تفلونی به خاطر دوام بالای آنها آسان است.
• هزینههای نگهداری از این پمپها بسیار کم است.
ت پمپهای ضد اسید سریع هستند و زمان پردازش آنها کوتاه است.
• به دلیل دارا بودن قابلیت انتقال مواد خطرناک، امکان استفاده از این پمپها در صنایع مختلفی مانند صنایع دارویی، شیمیایی، غذایی و... وجود دارد.
• از این پمپها برای جابجایی مایعات با درجه حرارت بالا، حلالهای کلر، ترکیبات آلی معطر، الکلها و... استفاده میشود.
• امکان جابجایی مایعات با استفاده از فشار هوای زیاد.
• شیارهای منحصربهفرد ایجادشده روی پوشش اجزای فلزی پمپ، که با نام دم کبوتر شناخته میشوند، استحکام پوشش مکانیکی را افزایش میدهند.
• پوشش دستگاه، کلیهی اجزای مرطوب را در برمیگیرد.
• برای انتقال مایعات مختلف میتوان از پوششهای مختلفی روی پمپ استفاده کرد، این پوششها برای انتقال موادی با درجه حرارت 100 تا 230 درجه مناسب هستند.
• پمپهای تفلونی باقابلیت 1440 دور در دقیقه تا 2900 دور در دقیقه، در بازار موجود هستند.
• طیف گستردهای از تجهیزات موردنیاز برای نصب و تعمیر این پمپها در دسترس است.
همانطور که ذکر شد، پمپهای تفلونی در دستهی پمپهای ضد اسید قرار میگیرند. یعنی این پمپها میتوانند برای انتقال موادی مانند نیتریک اسید، سولفوریک اسید، فسفریک اسید و سایر اسیدهای خطرناک مورداستفاده قرار بگیرند. به دلیل دوام بالای این پمپها، روش نگهداری از آنها ساده است و همین باعث کاهش هزینههای نگهداری پمپها هم میشود. این ویژگیها باعث میشود، پمپهای ضد اسید، کاربردهای زیادی در صنایع دارویی، غذایی، شیمیایی، رنگسازی و... داشته باشند.
پمپ تفلونی مزایای مشخص بسیاری دارد. از جمله این مزایا می توان به مقاومت در برابر خوردگی ، قابلیت های گسترده دامنه دمایی ، خصوصیات الکتریکی عالی و ماندگاری تقریباً نامحدود اشاره کرد.
پمپ تفلونی یک ایده منحصر به فرد اختراع شده مبتنی بر طراحی دو دیافراگم است که از نیاز به منیفولدهای جداگانه جلوگیری می کند. این بدان معنی است که هیچگونه آب بندی چندمنظوره وجود ندارد و بنابراین هیچ مسیر نشتی بالقوه ای وجود ندارد.
برنامه های کاربردی:
صنایع شیمیایی ، دارویی و صنایع مشابه
گیاهان آزمایشی (اغلب در خطوط نمونه برداری)
پمپ های اضطراری برای بازیابی مواد شیمیایی خطرناک